Itse tehtyä saippuaa

Itse tehty saippua

Saippuan tekeminen on helppoa ja mukavaa puuhaa. Voit sekoittaa saippuamassaan haluamiasi luonnon raaka-aineita tai mausteita. Päästä luovuutesi valloilleen myös saippuan koristelussa. Luonto tarjoaa mitä kauneimpia koristeita kukkasista sammaliin.

Raaka-aineiksi käyvät marketeista löytyvät kovat rasvat ja erilaiset öljyt. Lipeää myydään nettikaupoissa rakeina. Tällä reseptillä syntyy kaksi n. Pringles-purkillista saippuaa. Jaa massa kahteen osaan maustamisvaiheessa niin saat tehtyä helposti kaksi eri versiota.

Työvälineet

  • Iso kattila 
  • Muovikulho tai toinen kattila 
  • Digitaalinen vaaka 
  • Paistimittari (käytä samaa mittaria koko ajan, pyyhi välissä) 
  • Lusikka/nuolija
  • Sauvasekoitin 
  • Kumihanskat 
  • Muotit (esim. Pringles-purkkeja/maitotölkkejä/. Suorakaiteen muotoinen silikoninen kakkuvuoka toimii parhaiten) 
  • Talouspaperia

Perusmassa

  • 250 g kookosrasvaa 
  • 250 g Munkkirasvaa 
  • 700 g rypsi/oliiviöljyä (tai niiden sekoitusta)
  • 425g vettä 
  • 169 g lipeärakeita (NaOh)

Tässä muutama ehdotus mausteiksi

Salvia-eucalyptus

  • muutama tippa eucalyptusöljyä (100% eteerinen öljy)
  • n. 1dl tuoretta salviaa hienonnettuna

Kaura-hunaja

  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl kaurahiutaleita (voit murskata hiutaleita hieman)

Kaakao-kookos-vanilja

  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 rkl kookoshiutaleita
  • ½ vaniljatangon siemenet

Kaneli-kardemumma

  • 1 rkl kanelia
  • ½ rkl kardemummaa

Kahvi

  • 1 rkl pikakahvia
  • 1 rkl kahvinpuruja

Ohje:

Käytä koko ajan kumihansikkaita ja muista mitata TARKASTI raaka-aineet ja lämpötilat, sillä vain siten onnistut. Älä käytä alumiinisia työvälineitä.

  1. Sulata rasvat kattilassa, lämmitä max. +50℃ksi.
  2. Tee lipeäliemi ulkona tai hyvän tuuletuksen kera, sillä lipeästä vapautuu kaasuja, joita ei kannata haistella. Mittaa vesi ja lipeä eri kulhoihin. TÄRKEÄÄ! Sekoita LIPEÄ VETEEN vähän kerrallaan. (EI TOISIN PÄIN, MUUTEN POKSAHTAA!) Älä säikähdä, kun seos kuumenee ja höyryää. Sekoita siten, että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50℃, max. 50℃.
  3. Kaada lipeäliemi rasvoihin (HUOM! Taas LIPEÄ RASVAN SEKAAN) ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Sekoita, kunnes saat kiisselimäisen seoksen.
  4. Jaa massa kahteen kulhoon ja lisää mausteet.
  5. Lisää mahdollinen eteerinen öljy, jos haluat.
  6. Jatka sekoittamista sauvasekoittimella 5-10 minuuttia, kunnes kiisseli muuttuu hieman paksummaksi vanukkaaksi.
  7. Voit vuorata Pringles-purkit muovipussilla niin saat valmiin saippuan helpommin purkista ulos. Maitopurkin saat revittyä helposti kovettuneen saippuan ympäriltä. Kaada saippuamassa purkkiin ja kopauta purkkia pari kertaa ilmakuplien poistamiseksi.
  8. Koristele saippuan pinta mieleisilläsi koristeilla. Voit käyttää esim. kukkien terälehtiä, puolukan lehtiä, sammalta, jäkälää ym.
  9. Anna jähmettyä vuorokauden ajan. Poista saippuat muoteista seuraavana päivänä ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
  10. Anna saippuoiden kuivua rauhassa ilmavasti esim. pahvilaatikossa VÄHINTÄÄN kuukauden ajan tai kauemmin, sillä saippuan ominaisuudet paranevat sen kypsyessä. Öljyinen saippua ei vielä ole valmis.
  11. Pese työvälineet huolellisesti (astianpesukone).