Syö särkeä!

Särki Suomen paraskala❤

Roskakala käsitteen voisi heittää jo romukoppaan – särki on monipuolinen ruokakala. Särki on lähes ilmainen ja helpohko saaliskala, joka on helppo perata ja suomustaa tuoreeltaan. Siitä voi valmistaa esim. mainioita särkikukkoja tai kalapullia. Isoimmat särjet kannattaa fileoida ja paistaa pannulla.

Tässä yksi helppo ohje särkien hyödyntämiseen

  1. Tehdään ensin katiska vaikkapa Suomen luonnonsuojeluliiton Saimaa-katiska ohjeella
  2. Sahataan avanto ruohikon laitaan (tarvitset jääsahan)
  3. Laitetaan syötiksi myslistä tehtyjä palloja (taikina sekoitetaan myslistä, vehnäjauhoista ja vedestä kiinteähköksi)
  4. Nostetaan katiska muutaman päivän perästä partahuurussa nauttien huikeista maisemista
  5. Kolkataan särjet, poistetaan suomut ja sisäelimet
  6. Suolataan molemmin puolin, laitetaan vuokaan, peitetään öljyllä, halutessaan voi laittaa hieman hunajaa sekä tomaattimurskaa
  7. Paistetaan 120 asteessa neljä tuntia kunnes ruodot pehmenee, maustetaan timjamilla ja sitruunalla
  8. Nautitaan kylmänä leivänpäällä hyvässä seurassa.